The Dark Crystal

Als je Jim Henson zegt, dan zeg je “The MuppetShow” of misschien ook “Sesamestreet”. Ik denk dat we allemaal wel groot zijn geworden met Kermit, Fonzy, Pino en de vele andere poppen die door hem gemaakt zijn. Een van mijn favoriete Henson films is toch echter “The Dark Crystal”. Deze poppenfilm uit 1983 was even heel anders dan wat iedereen gewend was. Geen lieve Kermit of norse Miss Piggy, maar Elfen en Draken. Omdat beelden veel meer zeggen dan woorden, hierbij een trailer van de film.

De film gaat over ‘Jen’ een Gelfling (soort van elf) die de laatste is van zijn soort. Hij leeft bij de Mystics die hem beschermen tegen de Skeksis. De Mystics en Skeksis waren vroeger een wezen, maar door een mislukt experiment werden ze in tweeën gesplitst…. De goedaardige Mystics en de kwaadaardige Skeksis. Jen gaat op pad om een kristalscherf te vinden die tijdens het expirment afbrak van de Dark Crystal en de splitsing veroorzaakte. Door de scherf terug te plaatsen in het kristal moet alles weer worden zoals het was. Onderweg komt Jen allerlei creaturen tegen en ondergaat hij diverse avonturen terwijl de Skeksis hem natuurlijk proberen tegen te houden.

Voor mij was het als negen jarige denk ik een van de eerste kennismaking met het Fantasy genre. Een film en serie genre waar ik nog steeds naar terug grijp wanneer ik op zoek ben naar nieuwe films of series. Een compleet andere wereld met poppen, zonder mensen, en de regelmatig herhaalde verhaallijn van de hoofdrolspeler die op weg moet om het kwade te bestrijden.

Destijds was de film niet zo populair omdat veel mensen moesten wennen aan het donkere verhaal in de film terwijl iedereen van Jim Henson vooral de vrolijke Muppets gewend was. Binnen de fantasy fandom heeft de film in de loop der jaren een behoorlijke cultstatus gekregen. Er zijn diverse websites die de film tot in de details uitpluizen en net zoals velen heb ik altijd met weemoed aan deze film terug gekeken.

The Dark Crystal – Age of Resistance

En toen was het ineens mei 2019 en kwam het bericht naar buiten dat de dochter van Jim Henson in opdracht van Netflix bezig was met een Dark Crystel serie, een prequel op het oorspronkelijke verhaal. Ik heb volgens mij even een kort dansje van plezier gemaakt. De grote vraag is natuurlijk of deze serie hetzelfde gevoel gaat even als de film toen. De technieken zijn anders en ook ik als kijker ben natuurlijk jaren ouder geworden. Vanaf vandaag kan ik je het antwoord geven, want nu is de serie beschikbaar op Netflix.

Mocht je – net zoals ik – nieuwsgierig zijn geworden, dan kan je hier alvast de trailer bekijken.

Ik ben natuurlijk niet de enige die iets geschreven heeft over de The Dark Crystal. Herien Wensink van de Volkskrant schreef er een leuk artikel over dat ik jullie zeker niet wil onthouden. Thijs Schrik van de NRC heeft gesproken met de makers van de film, waaronder Lisa Henson – de dochter van Jim Henson.

Ik hou jullie op de hoogte wat mijn bevindingen zijn.

Geef een reactie