The Crown

Eerlijk gezegd, heb ik Queen Elizabeth van Engeland altijd maar een koele kikker gevonden. Al opgroeiend kreeg ik pas interesse in het wel en wee van het Engels Koningshuis ten tijde van Princes Diana. Als tiener vond ik haar leven zo treurig, bij een koele kikker als schoonmoeder en een man die niet van haar hield.

Seizoen 1 en 2

Vorig jaar ben ik echter via Netflix serie “The Crown” gaan kijken. Oorspronkelijk omdat Matt Smith in deze serie Prins Philip zou spelen en ik eigenlijk alles wel kijk waar Matt in meespeelt. De serie is een mengelmoes van feiten en fictie. De belangrijke historische moment zijn gebaseerd op feiten, maar hoe er binnen het Koningshuis over gesproken werd is fictie. Toch viel het mij op hoe moeilijk de besluiten zijn die Queen Elizabeth heeft moeten nemen. Ik zie een rustige vrouw die eigenlijk helemaal niet de ambitie had om Koningin te worden en ook absoluut niet hoog in de ranglijst van potentiële troonopvolgers stond, maar wel een duidelijk plichtsbesef heeft om uiteindelijk toch de troon te bestijgen wanneer ze aan de beurt is. Dat plichtsbesef zie je door heel de serie steeds duidelijker naar voren komen. Persoonlijk lijkt mij dat heel moeilijk. Je eigen mening verzwijgen omdat de kroon neutraal is.

Seizoen 3

En het is niet alleen Queen Elizabeth die ik door deze serie nu veel beter snap. Ook Prince Charles zie ik nu door andere ogen. Ik vond het altijd een slapjanus, wachten tot je moeder overlijdt, geen aandacht geven aan je vrouw. Terwijl je nu veel duidelijker merkt dat zijn eigen voorkeuren niet belangrijk gevonden werden. Je mag geen eigen mening hebben, je mag niet zelf bepalen met wie je een relatie hebt. Ik denk dat als dit mijn familie was geweest, dat ik allang had gezegd: “De ballen, je bekijkt het maar. Ik ga mijn eigen leven wel ergens anders leven!”

Toekomstige Seizoenen

Ik ben heel erg benieuwd hoe de komende seizoenen er uit komen te zien. De geruchten gaan dat er zelfs een seizoen 5 en 6 aankomt en ik ben heel erg benieuwd wat ze gaan oppakken. Natuurlijk komt het huwelijk met Princes Diana ter sprake, maar gaan ze net zover totdat de serie de werkelijkheid in haalt? Komt Meghan en het huidige pestgedrag van de media ook te sprake? Ik ben benieuwd.

Acteurs

Wat ik zeker zo mooi vind aan deze serie is het hoge gehalte aan goede Britse acteurs zoals Claire Foy, Matt Smith, Olivia Colman, Tobias Menzis, maar ook Helena Bonham Carter zet een goede princes Margaret neer.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot het volgende seizoen uitgezonden wordt.

Geef een reactie