Kerstpakket

Vandaag werd op mijn werk het kerstpakket uitgedeeld. Een beetje vroeg aangezien Sinterklaas het land nog moet verlaten, maar dat moest wel. We hebben namelijk sinds een paar jaar een heuse kerstmarkt met een schaatsbaan, muziek en lekker eten. Dit jaar komt daar ook een kerstwinkel bij. Een deel van ons kerstpakket kunnen we daar uitgeven aan allerlei leuke cadeaus in de kerstwinkel. En aangezien de kerstmarkt a.s. maandag al begint, moeten de pakketten deze week al uitgedeeld zijn.

Geschiedenis van het kerstpakket

Voor het schrijven van deze blog, was ik eigenlijk wel benieuwd waar het kerstpakket idee nou eigenlijk vandaan kwam. Tegenwoordig is het een dank van je werkgever voor het harde werken, maar hoe is het nu eigenlijk ontstaan? Wikipedia gaf uitkomst:

Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e eeuw, toen het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig was. In sommige streken was het bij de boerenbevolking de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om de boer en zijn gezin een zalig kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. Ook de knechten en de meiden kregen dan bijvoorbeeld warme chocolademelk of brood, gebakken met rozijnen en amandelspijs.

Het personeel dat bij het boerengezin inwoonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Niet alleen hadden zij dan even vrij van het werken op het land, ook kregen ze een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie thuis. Dat maakte het samenzijn met Kerstmis extra feestelijk en werd ook gezien als een blijk van waardering voor het gedane werk. Uit dit gebruik is de traditie zoals we die heden ten dage kennen, namelijk een geschenkenpakket van de werkgever om het kerstfeest voor het hele gezin extra luister bij te zetten, ontstaan.

Tegenwoordig

Als ik zo rond kijk, merk ik dat veel bedrijven zoeken naar het perfecte kerstpakket. In de 15 jaar dat ik bij mijn werkgever rond loop heb ik het kerstpakket zien veranderen van een grote doos met eten, speelgoed voor de kinderen en iets leuks voor de volwassenen naar een doosje met twee flessen wijn en een cadeaukaart naar het huidige pakket. Een voucher om uit te geven op de kerstmarkt en een tintelingenvoucher oftewel een voucher die je op internet kan omzetten naar een cadeaubon naar keuze.

Hoe ziet het kerstpakket er bij jullie uit? Een grote doos met lekkernijen, een voucher/cadeaubon of iets totaal anders. Laat een berichtje achter in de reactie. Ik ben benieuwd hoe bedrijven hier tegenwoordig mee om gaan.

Geef een reactie